Те, що нас не вбиває, робить нас сильнішими. В моєму житті було чимало випробувань, проте я навчилась повторювати собі й іншим людям, що все, що не робиться – тільки на краще, ні в якому разі не можна опускати руки! Поки ми боремось – ми живемо! Ільницька Юлія, переможниця 2012 року
НА ГОЛОВНУ СТОРІНКУ

НОВЕ В ІНТЕРНЕТ-ЖУРНАЛІ
12.03.2018
В «КОРИСНА ІНФОРМАЦИЯ ДЛЯ ДІВЧАТ» нові пропозиції та конкурси
20.11.2017
Результати конкурсу міні-грантів 2017
10.09.2017
Оголошення конкурсу міні-грантів 2017року
30.08.2017
Зустріч переможниць 2017 року в північному регіоні



Подписаться на рассылку




КОНТАКТИ

Адреса: вул. Чорновола. 27, офіс 221, Київ, 01135
Тел.: (+380 44) 507-06-10
Ел. пошта: uwf@uwf.org.ua
Веб сторінка:  http://www.uwf.org.ua

Координатор Програми:

Анна Кононенко, a.kononenko@uwf.org.ua 

068 9102489

НОВЕ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЖІНОЧОМУ ПОРТАЛІ

Лист Президентові України від громадських організацій

21.02.2011

Президентові України
Януковичу Віктору Федоровичу

Копія: Прем’єр-міністру України
Азарову Миколі Яновичу

Копія: Голові Верховної Ради України
Литвину Володимиру Михайловичу

 Високошановний пане Президенте!

             Користуючись моментом запровадження адміністративної реформи в Україні, ми - громадські організації України привертаємо Вашу увагу до проблеми розробки та реалізації політики ґендерної рівності в нашій країні.

            Внаслідок прийнятого Указу Президента України № 1085 "Про оптимізацію системи центральних органів виконавчої влади" від 11.12.2010 р., Міністерство України у справах сім’ї, молоді та спорту, до компетенції якого впродовж 1995 – 2010 рр. відносились розробка і реалізація державної ґендерної політики, було ліквідоване. Тим самим національному механізму забезпечення ґендерної рівності, будованому крок за кроком українською громадськістю у співпраці з державними органами, було завдано суттєвої шкоди.

            Нагадуємо, що на шляху до євроінтеграції забезпечення ґендерної рівності є ключовою складовою європейських цінностей та пріоритетним серед принципів соціальних перетворень. Забезпечення ґендерної рівності є передумовою інтеграції України до Європейської спільноти. Це визначено Пріоритетами плану дій Європейський Союз-Україна (від 26.01.2010) в пункті 73 розділу «Кооперація в соціальній сфері»: «сприяння анти-дискримінації і забезпечення рівних можливостей».

Також Україна як країна-учасниця ООН зобов’язалась до 2015 року виконати підписані Президентом України на Саміті Тисячоліття та проголошені Декларацією тисячоліття ООН «Цілі Розвитку Тисячоліття. Україна», третій пункт яких присвячений забезпеченню рівності прав жінок і чоловіків. Привертаємо вашу увагу до Заключних зауважень Комітету ООН з ліквідації дискримінації щодо жінок, які у лютому 2010 року  були спрямовані українському уряду, в яких наголошується на необхідності « зміцнити національний механізм шляхом розширення його повноважень і можливостей, зокрема, шляхом надання йому вищого статусу в системі державної влади та забезпечення належними людськими і фінансовими ресурсами для підвищення ефективності його діяльності».

            Досвід країн Європи свідчить, що забезпечення рівності прав і можливостей жінок і чоловіків є не лише обов’язковою умовою демократії, а й сприяє більш стабільному соціальному та економічному розвитку всіх сфер людської діяльності. Забезпечення ґендерної рівності покладено у фундамент взаємовідносин і побудови розвинутого соціально-економічного та демократичного суспільства у країнах Західної Європи, Америки та Азії.

            Ми, представниці/представники українських громадських організацій, що опікуються проблемами ґендерної рівності, користуючись нагодою проведення адміністративної реформи, просимо Вас на виконання Закону України “Про забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків” докласти зусиль для суттєвого зміцнення національного механізму із забезпечення ґендерної рівності.  

            Зокрема:

·        Створити центральний орган виконавчої влади (окреме міністерство або державний комітет –  ЦОВВ), відповідальний за формування і реалізацію державної політики ґендерної рівності, яка має бути комплексною, тобто включатии весь блок проблем стосовно забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків, питань сім’ї, протидії торгівлі людьми, запобігання сімейному насильству. ЦОВВ має бути наділена повноваженнями щодо координації діяльності міністерств і інших центральних органів виконавчої влади у зазначеній сфері, розробки та виконання відповідних державних програм, здійснення контролю за дотриманням принципів ґендерної рівності при розв’язанні кадрових питань у центральних і місцевих органах виконавчої влади тощо.

·        Відновити роботу експертних рад при ЦОВВ  з питань формування сімейної та ґендерної політики та з розгляду заяв стосовно дискримінації за ознакою статі.

·        Створити Національне ґендерне бюро з широкими координаційними та аналітичними функціями при Кабінеті Міністрів України для забезпечення здійснення єдиної державної політики, спрямованої на досягнення рівних і можливостей жінок і чоловіків у всіх сферах життя.

·        Покласти відповідальність за впровадження політики ґендерної рівності на всі центральні та місцеві органи виконавчої влади, а також органи місцевого самоврядування. Визначити в усіх органах виконавчої влади уповноважену особу (координатора) з питань забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

·        Прийняти нову Державну програму з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві на період до 2016 року, оскільки термін дії попередньої програми закінчився в минулому році, і вся ця сфера лишається поза державним регулюванням.

·        Внести зміни до законодавства щодо запровадження ґендерних квот, без чого неможливо досягти індикаторів утвердження ґендерної рівності як одної з основних Цілій Розвитку Тисячоліття.

            На реалізацію цих напрямів державної ґендерної політики покладається багато сподівань широких прошарків українського суспільства. Громадські організації, з свого боку, готові долучитися до розробки положень про ЦОВВ, законопроекту щодо ґендерних квот, нової Державної програми з утвердження ґендерної рівності в українському суспільстві на період до 20016 року та інших державних ініціатив із розробки та запровадження політики ґендерної рівності.

            Просимо Вас, високоповажний пане Президенте, до остаточного реформування інституційного механізму з питань гендерної рівності, призначити особисту зустріч з представниками/представницями громадських організацій, які беруть активну участь у формуванні та реалізації політики забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

            У відповідності до Конституції України, законів України «Про звернення громадян» та інших законодавчих актів, просимо повідомити про вжиті заходи за вказаною адресою:

              З повагою, представниці /представники громадських організацій України

Щоб підписатись під цим листом, відправте інформацію або на адресу okisselyova@voliacable.com або на адресу УЖФ або напишіть назву Вашої організації у кометарях




Посол США в Україні зустрілася з грантерами проекту "Економічні можливості постраждалим від конфлікту" у Харкові
УЖФ: проект USAID на Вінничині сприятиме створенню нових робочих місць для населення, що постраждали від конфлікту
Презентація документального відео про жінок в АТО “Невидимий батальйон”
УЖФ розпочинає практичну фазу пілотного проекту по примиренню ВПО та громад
У Парламенті відкрилася фотовиставка "Мами на передовій та в тилу"
Календар «Невидимий батальйон» переміг на Національному фестивалі соціальної реклами
Оголошується набір учасниць до другої Академії жіночого лідерства
Сюжет 5 каналу про результати дослідження "Невидимий батальйон" (відео)
У Запорізькій області почали роботу мобільні бригади для допомоги жінкам, постраждалим від насильства
Оголошення конкурсу грантів для жіночих НУО



НОВЕ НА УКРАЇНСЬКОМУ ЖІНОЧОМУ ПОРТАЛІ
03.10.2017
Посол США в Україні зустрілася з грантерами проекту "Економічні можливості постраждалим від конфлікту" у Харкові
31.01.2017
УЖФ: проект USAID на Вінничині сприятиме створенню нових робочих місць для населення, що постраждали від конфлікту
28.09.2016
Презентація документального відео про жінок в АТО “Невидимий батальйон”
07.06.2016
УЖФ розпочинає практичну фазу пілотного проекту по примиренню ВПО та громад
Розробка сайтів MSGROUP